Hva er shareware?

Når du får tilgang til noe som omtales som shareware, betyr det at du har anledning til å prøve produktet i en viss tid uten å måtte betale for det. Når denne tiden går ut, gjerne etter noen måneder eller i beste fall ett år, er du imidlertid nødt til å betale dersom du ønsker å fortsette å bruke programmet. Spørsmålet blir da hvor fornøyd du er med programvaren, hvor ofte du bruker det, og i hvilken grad du har gjort deg så avhengig av det at det er vanskelig å slutte å bruke det. Samtidig er det selvfølgelig også en idé om at man skal vise at man setter pris på et godt produkt som man har fått tilgang til uten å betale. På den annen side har man en moralsk forpliktelse til å slette programmet dersom man ikke lenger bruker det eller ønsker å hqdefault (45)betale for det. Det er jo en gang slik her i verden at man ikke får noe for ingenting; det er ingenting som heter gratis lunsj som en klok mann en gang uttrykte det.

Shareware er altså heller ikke helt det samme som freeware, som i hvert fall i prinsippet skal være og forbli helt gratis så lenge man ikke bruker det til noe kommersielt eller i bedriftssammenheng. Også med freeware kommer det imidlertid ofte forespørsler om å bidra med donasjoner for videre utvikling av et program.

I hvilken grad det er en god idé å fylle opp maskinen med shareware og freeware kommer litt an på din situasjon og dine ferdigheter. Dersom du er vant til å bruke kommersielle produkter på jobben kan det for eksempel være like greit å betale litt for å ha tilgang til de kjente produktene hjemme eller når du er på farten. Har du gode datakunnskaper og dårlig råd kan det imidlertid være fint å bruke mye shareware.