Chrome, Explorer, eller Firefox?

Når man skal velge nettleser i dag, står det som regel mellom Google Chrome, Internet Explorer, og Mozilla Firefox. Chrome og Explorer er godt kjent, særlig fordi de har den sterke tilknytningen til henholdsvis Android og Microsoft Windows som gjør at de ofte kommer som standard når du kjøper en PC. Mange går i fella og bruker bare den nettleseren som finnes på PC-en uten å ta et bevisst valg rundt en programvare som du kanskje bruker flere timer om dagen.

Firefox er litt spesiell fordi Mozilla Foundatbrowser-773215_960_720ion satset mye på å gjøre sin nettleser liten og enkel, og dermed hurtig. Den startet som et slags eksperiment innenfor den større samlingen av programvare fra Mozilla. Poenget var å lage en bedre nettleser for Microsoft Windows, slik at det allerede fra starten lå i kortene at Microsoft selv og deres til tider utskjelte Explorer kom til å bli en bitter rival. Den første versjonen av Firefox kom i 2002.

Navnet har imidlertid ikke alltid vært Firefox. Først var det Phoenix, og så Firebird, men begge disse navnene kom i konflikt med eksisterende selskaper og varemerker. Først i 2004 kom det nye navnet, Mozilla Firefox, som lignet på Firebird men viste til noe unikt – og var dessuten et ledig varemerke.

Da Chrome kom på banen i 2008 var det plutselig ikke bare Firefox mot Explorer lenger, og nykommeren satte en støkk i de andre. Den hadde mange egne kvaliteter, og selvfølgelig et stort trekkplaster i integreringen av verdens mest kjente, og etter de flestes mening, beste søkemotor. Men siden den gang har Firefox slått tilbake med ny utvikling og hard satsing på å nå helt til topps atter en gang. At den er så rask og bruker så lite minne har blitt bare viktigere og viktigere etter hvert som bruken av data har spredt seg utover et vidt spekter av plattformer.