Byen uten wi-fi

Green Bank er en liten by i West Virginia i USA. Det er ikke så mye som er spesielt, unikt, eller interessant med denne byen, bortsett fra én ting: du kan hverken ringe med mobilen, sende tekstmeldinger, eller bruke trådløst internett. Det er et sted der moderniteten har blitt stengt ute, helt uten dingser og det siste av ny teknologi. Og hvem står bak? Jo, det er faktisk amerikanske myndigheter.

Green Bank er nemlig del av en sone der myndighetenes behov kommer først, og det er det som gjør at det ikke er lov med radiosignalene som brukes av mobiltelefoner. Byen og området rundt har faktisk lavere elektromagnetisk aktivitet enn noe annet sted i verden – og er derfor et paradis for de som lider av den forholdsvis sjeldne sykdommen elektrofølsomhet.

De siste årene har et ganske stort antall mennesker med denne lidelsen funnet veien nettopp til Green Bank for å nyte den elektromagnetiske stillheten som man ikke lenger finner noe annet sted, særlig ikke i den industrialisierte og mest utviklede del av verden. Uheldigvis har dette nye innrykket av mennesker ikke alltid blitt tatt så godt i mot av de lokale innbyggerne, som også setter pris på å leve i fred og foretrekker et liv uten eksterne forstyrrelser.

Årsaken til de strenge reglene på dette området er Byrd-teleskopet, oppkalt etter delstatens mangeårige senator. Det er en slags gigantisk parabol på nærmere 150 meter so640px-Green_Banks_-_45_ft_Telescope_1m ruger som en koloss over byen. Kommer du kjørende de 30 milene fra hovedstaden Washington, finner du bare noen gårder og fjøs, og opplever at bilradioen desperat og forgjeves prøver å fange opp et signal. Har du behov for å ringe noen, må du pent benytte deg av byens ene telefonkiosk. Dersom du er på gjennomreise, er det også mange som bor der som har for vane å forbarme seg over fremmede og låne bort telefonen.